Eerdere Tai Chi Chuan Workshops

Zomerweken

 

Zomerweken Tai Chi Chuan Stok

Het is inmiddels traditie geworden, de jaarlijkse zomercursus.

Vijf zomeravonden lang gaan we aan de slag met de lange stok.
‘Flow’, ‘Form’ en ‘Function’.

Een continue afwisseling tussen spelen, ontdekken en leren. Technieken en principes die onderzocht gaan worden, alleen, maar maar zeker ook in partnerwerk.

Tai Chi Chuan is meer dan alleen het lopen van een vorm. Alle (prachtige) bewegingen omvatten verschillende technieken, principes en toepassingen. Leren je je eigen lijf te gebruiken, verkennen en ontdekken. Ze zorgen voor mentale en fysieke uitdagingen en maken dat je langzaam maar zeker groeit en vooruitgaat. Zet alle technieken achter elkaar, bouw dit op een fundament van principes en je hebt een vorm die je kunt lopen om dit alles individueel te trainen.

Dit jaar draaien trekken we het uit elkaar. We gaan aan de slag met technieken en principes waaruit de vorm is opgebouwd. Trainen dit individueel en met anderen op verschillende manieren.

We zullen kijken naar verbanden tusssen ‘Flow’, ‘Form’ en ‘Function’.

 • Flow ziet er mooi uit heeft dit ook als uitgangspunt, maar…..
 • Form gaat over je techniek, wat gebeurt er aan de binnen- en buitenkant van je lijf.
 • Function, heeft te maken met de toepassing, partnerwerk, en (zelf)onderzoek.

We gaan dus ook aan de slag met partnerwerk zodat we de toepassingen van de technieken kunnen trainen en omdat partnerwerk een totaal nieuwe laag over je training heen legt.

De zomerweek voor iedereen toegankelijk. Bekend of onbekend, ervaren of onervaren. We bouwen voort op de onderwerpen die we afgelopen jaren hebben behandeld, maar mede omdat we de ‘vorm’ van de stokvorm loslaten is het ook geschikt voor mensen die nog nooit een stok vast hebben gehouden.

Klik voor een sfeerimpressie

Lichtzwaard

Tai Chi Chuan Lichtzwaard

Stel je voor. Een mooie winter namiddag. Een selecte groep mensen waar jij bij behoort, heeft zojuist een middag met zwaarden gespeeld en zijn meer serieus een honderd jaar oude sabelvorm gaan kijken. Serieus studiewerk, sportieve frustratie en speelse technieken hebben elkaar deze middag afgewisseld en nu de zon langzaam ondergaat komt het mooiste deel…. de sabels gaan aan! Ze geven letterlijk licht en verlichten de bewegingen die je maakt. De workshop gaat zo nog een stapje verder.

Kon je het voor je zien? En wil je het ervaren? Dat kan! In het eerste weekend van januari van 2021 hebben we de eerste workshop Tai Chi Lichtzwaard gegeven. Tijdens de workshop stappen we soms qua achtergrond diep de geschiedenis in om vervolgens ver de toekomst in te duiken en dezelfde technieken te met een lichtzwaard te beoefenen alsof je op een filmset staat. Naast het korte praktische van de sabelvorm wijken we ook uit naar mooie, sierlijke, bewegingen uit de wushu en het jongleren met stokken.

Wil jij de grenzen van je eigen Tai Chi verkennen, je motoriek, concentratie, focus, hand-oog-coördinatie, reflexen, tweehandigheid, gevoel voor ritme en timing op een andere manier trainen en bekijken? Wil je kennismaken met een tweehandige sabelvorm? Vind je het leuk om met een partner verschillende technieken te oefenen en elkaar ‘te lijf te gaan’? En wil je gewoon graag met een lichtzwaard spelen en een middag plezier hebben? Voel je dan vooral welkom en laat weten of je erbij bent.

Klik voor een sfeerimpressie

Zombie Apocalypse

Zombie Apocalypse Tai Chi

–Wat heb je aan je Tai Chi Chuan training als er vandaag een Zombie apocalypse uitbreekt?–

Het zijn soms vreemde tijden en als we heel eerlijk zijn, dan waren de afgelopen jaren voor velen van ons toch wel vreemde tijden. Tijd dus om dat een beetje van je af te schudden, om jezelf niet al te serieus te nemen, maar wel tijd om je Tai Chi principes verder uit te gaan diepen.

In het dagelijks leven lopen we niet meer rond met speren, sabels en zwaarden. Al denken we dat tijdens onze Tai Chi Chuan trainingen soms wel, beelden we het ons in, of hebben we andere serieuze gedachten over onze wapentrainingen. Tijdens deze workshop gaan we deze beelden wat verder uit hun verband trekken.

Wat gebeurt er als we onze Tai Chi training gaan toepassen:

 • in een fictieve situatie?
 • met alledaagse voorwerpen?
 • met vreemde attributen?

We gaan kijken naar vorm en functie. Wat leren we in een hand- of wapenvorm? Hoe verhoudt een techniek uit de vorm zich tot de functie van deze techniek? Wat is het onderliggende principe? Dit onderzoeken we met een partner. We gaan samen zoeken, kijken, proberen en spelen met verschillende technieken en oefenwapens.

Serieuze beoefening van partnerwerk, toepassingen, wapengebruik en Tai Chi Chuan principes, gecombineerd met een mindset waarin we onszelf niet meer al te serieus nemen.

 

 • Word je bewust van je lijf en je brein.
 • Onderzoek wat er met je Tai Chi Chuan kennis en vaardigheden gebeurt op het moment dat de situatie veranderd.
 • Neem verantwoordelijkheid voor je eigen handelen.
 • Houd rekening met de ander, met je partner.
 • Vertrouw op jezelf en je partner.
 • Ga spelen met de situatie die ontstaat, de spanning die opkomt en vind weer je ontspanning.

Klik hier voor een impressie