hi! Wij zijn

Mark & Xandra

over ons

Mark en Xandra, eigenaren en trainers bij Embodiment Centrum Wijchen zijn getrouwd, hebben samen twee kinderen en wonen in Wijchen. Hoewel ze embodiment beide vanuit een hele andere hoek aanvliegen zijn er ook overeenkomsten. Zo hebben ze allebei meer dan 1000 uur opleiding en/of training achter de kiezen en meer dan 10.000 uur leservaring.

Zowel Mark als Xandra zijn oorspronkelijk opgeleid als leraar. Dat maakt dat ze naast de aandacht voor de inhoud van de les, ook aandacht hebben voor differentiatie en persoonlijke ontwikkeling. Ze passen hun lessen niet enkel aan op het niveau waar iemand op insteekt maar ook de snelheid waarmee geleerd wordt. Per persoon zijn ze in staat om te up- of downsizen in intensiviteit, zowel fysiek als ook de mentale uitdaging daarin. Of dit aan te vullen met individuele opdrachten. 

Binnen een groepsles is aandacht voor wat jij nodig hebt: ruimte wanneer je zelf dingen te ontdekken wilt; advies en aanwijzingen als het nodig is; een gerichte opdracht als het moet. Mark en Xandra hebben het beste met je voor en geven graag wat je nodig hebt. Dat maakt, dat wanneer je iets zoekt dat zij niet bieden, ze je met liefde doorverwijzen naar anderen in dit mooie vakgebied. Iedereen die hier komt zoekt immers iets anders; voor de één is het lichaamsbewustzijn, voor de ander martial arts en een volgende ontspanning.

Mark van den Berg

Mark legt verbinding tussen coaching, sporten, lichaam en geest. Hij is wereldkampioen Tai Chi Chuan, leraar Tai Chi Chuan (al noemt hij zichzelf liever geen Sifu). Mark maakte kennis met Tai Chi Chuan zoals het in Nederland veelal gedoceerd werd; met de nadruk op balans en rustige bewegingen maar merkte al snel dat hij ge√Įntrigeerd raakte door de zelfverdedigingskant van de sport. Mark brengt zijn diepgaande kennis over op zijn Tai Chi leerlingen en leert het beoefenen van Martial Arts Tai Chi, Push Hands en Qi Gong, met ruimte voor ieders ontwikkelingssnelheid. Mark geeft hierbij betekenis aan de zacht uitgevoerde bewegingen van Tai Chi, van bijvoorbeeld een handvorm en legt daar doel en intentie achter. Dat kan zowel fysiek als mentaal zijn. Als het enkel gaat om de beweging is het (zoals hij het zelf zegt) ‚Äėslechts een dansje‚Äô, maar als de intentie erbij komt dan gaat het over algemene principes die je toe kunt passen in je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld dat je weet hoe je je lijf op een betere manier kunt gebruiken. Zodat je niet enkel de Tai Chi vorm uitvoert als ware je wekelijkse sportbeoefening, maar ook echt leert luisteren naar je eigen lijf, welke spieren en pezen je gebruikt en of dit wellicht op een andere manier beter kan. Je zou zijn lessen dan ook kunnen zien als een vorm van arbotechnisch leren tillen voor gevorderden en het heeft al velen geholpen bij het verminderen van langdurige fysieke klachten. Daarnaast is Mark docent basisonderwijs, Moed om te Falen trainer en Eco-Coach Tai Chi. Tijdens zijn ECO-Coach opleiding trainde Mark in de Epke Zonderland Topturnhal verschillende Olympische sporters, zowel als mensen uit doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Persoonlijke ontwikkeling bevorderen is dan ook het belangrijkste voor Mark, ongeacht wie hij in individuele setting voor zich krijgt. Ook in teams gaat hij graag met de principes die achter Tai Chi zitten aan de slag. Om bijvoorbeeld te werken aan grenzen of juist meeveren met wat er in het hier-en-nu gebeurt. Tot slot is Mark ontwikkelaar van escape games, welke ook in onze webshop worden aangeboden, omdat jezelf af en toe frustreren, ook best wel lekker kan zijn.

Xandra van Hooff

Xandra is opgeleid als docent biologie, pedagoog en mastercoach. Ze ontdekte al snel in haar carri√®re dat speelse theaterinterventies een manier zijn om het pure potentieel van iemand te ontsluiten. Ze studeerde vervolgens cum laude af met een master in Special Educational Needs en liet zich daarnaast bijscholen (en laat zich nog altijd scholen) tot onder andere impro-trainer, clownsdocent, laughter yoga trainer en InterPlay Leader. Ze houdt het meeste van het vrije, lege podium, waarop je tot uiting kunt laten komen wat er in het hier-en-nu in je leeft. Door volledig samen te vallen met wat er in je opkomt aan emoties en gedachten en ze tegelijkertijd niet te serieus te nemen kun je het leven gaan ervaren als spel. Dit raakt aan de leringen uit de Tantrayana stroming binnen het Tibetaans boeddhisme, waar ze mee in aanraking kwam via haar opleiding tot Lu Jong Yoga teacher. Hier gelooft men: jij bent niet je gedachten of gewoonten. Jij bent de kleurrijke energetische levendige vrije energie die door alles heen stroomt. Onder dat laagje aanpassing ben jij als ’the real thing’ nog altijd aanwezig. Of ze nu met je werkt vanuit improvisatie, yoga of massage… ze laat je altijd opnieuw verbinding maken met je kern.¬†In haar lessen en workshops nodigt Xandra je graag uit om heelheid en flow te ervaren en je hieraan volledig over te geven. Wanneer je op deze wijze¬†volledig tot innerlijke rust komt, kun je de eenheid ervaren die je altijd al bent geweest. Welkom thuis!

Het is onze missie is om zoveel mogelijk mensen te leren veerkrachtig mee te bewegen op verandering. Als we flexibel zijn ongeacht wat er op ons pad komt, kunnen we genieten van de mooie momenten die het leven ons biedt. Stress wijst ons erop dat we een keuze hebben: we kunnen tegen de realiteit van onzekerheid en verandering vechten of deze omarmen. Wie verandering creatief en vaardig ontmoet met een gevoel van wijsheid en vriendelijkheid, blijft openhartig en nieuwsgierig. Straalt openheid uit, vertrouwen en lichtheid. Ervaart innerlijk geluk, welzijn en levenslust. Dat ontstaat nooit door de aan- of afwezigheid van externe factoren. Dat alles zit in jezelf. We wijzen je graag de weg naar deze bron.

Wat is embodiment?

je lijf is meer dan een breintaxi

Ah, jullie hebben een taichi en yoga studio. Dus jullie zijn er om fysieke gezondheid te bevorderen? Ehmmm…. nou niet precies. Dat kan wel gebeuren maar dat is niet waar we specifiek op gericht zijn. We leren je ook flow art en doen aan improvisatie. Laat ons uitleggen wat we met embodiment bedoelen.

Laten we bij het begin beginnen. Lange tijd dachten we dat lichaam en geest gescheiden waren. Wat in ons lijf leeft zijn we ons soms helemaal niet zo bewust van, dus het eerste wat mensen opmerken tijdens een les is dat je ‚Äėuit je hoofd‚Äô gaat. Je verlaat het rijk van het denken en gaat de wereld van het gevoel binnen. Dat is een geweldige manier om een overactieve geest te kalmeren. En mentaal gezien wat ruimte voor jezelf te cre√ęren.

Neurowetenschappelijk wordt dit ” transient hypofrontality ” genoemd – de tijdelijke neerwaartse regulatie van het deel van je hersenen dat de innerlijke dialoog en het tijdsbesef regelt. Dit geeft¬†ruimte om te gaan ervaren w√°t er allemaal in dat lichaam leeft. Je kunt je dan bewust worden van gevoelens en emoties die je anders waarschijnlijk niet waarnam. Je merkt allerhande ervaringen op en ontdekt automatische gedrag herkennen.¬†

Het ervaren van je emotionele impulsen en hier nieuwsgierig bij te blijven zonder er in mee te gaan is belangrijk omdat het je helpt jouw emotionele ervaringen te integreren en betekenis te geven. Zou je geen aandacht schenken aan welke gewaarwordingen er opkomen, dan ben je meestal in gedachten. De inhoud en analyse van je gevoelens wordt dan belangrijker dan het authentiek doorleven en transformeren ervan.

Doordat je op elk moment van de dag aanwezig bent in je lichaam en opmerkt wat daar leeft stelt embodiment je in staat gebruik te maken van je innerlijke wijsheid en mild te reageren op onszelf en anderen. Dit helpt om een gezond gevoel van emotionele verbondenheid te cre√ęren, maar tegelijkertijd ook een gevoel van emotionele afstandelijkheid, waardoor je je niet laat meeslepen in de energie van de ander.

Conclusie: embodiment zorgt ervoor dat je verankert blijft in je eigen energie. Je bent minder emotioneel reactief. Je kunt zowel jouw energie als die van de ander voelen, maar blijft gegrond in die van jezelf. Dit versterkt sociaal gezien je zelfvertrouwen. En tot slot geeft embodiment je het vermogen makkelijker te schakelen tussen de wereld van afspraken en verplichtingen en hoe je het liefste leeft: lekker in balans en volledig in flow.