Taichi Chuan

Tai Chi Chuan (ook wel Taijiquan genoemd) is van oudsher een Chinese krijgskunst. Een martial arts vorm gericht op zelfverdediging. In deze basislessen werken we niet met de kracht van wapens maar met de kracht en beheersing van energie. De set van 36 bewegingen die je leert bij mij zijn dan ook geen inhoudsloze bewegingen in de ruimte, maar testen we geregeld bij elkaar wat er te zien is of wat we kunnen doen om ‘bij onszelf te komen’ zodat we stabiel en ontspannen leren staan en bewegen. Binnen de Tai Chi lessen werken we ook met pushing hands. De interactie tussen partners maakt deze vorm uitdagend. Tegenover iemand is het lastiger om zacht en alert te zijn (en te blijven). Onze eerste menselijke reactie is immers om te verstarren, terug te duwen of weg te willen. In het alledaagse leven zijn dit soort impulsen dan wel natuurlijk, maar niet echt behulpzaam. Een gesprek verloopt gemoedelijker wanneer je flexibel en speels reageert op dat wat er op je pad komt. Pushing hands draagt op deze wijze bij aan je gevoel van stabiliteit en zekerheid.

Tai Chi als zelfverdedigingsvorm is te versterken door een wapen in je handen te houden. Voor het lichaam is er daardoor ineens iets verandert in het spiergevoel en -gebruik en de proprioceptie (het lichaamsbewustzijn). De techniek kan hetzelfde zijn, het wapen dat je vasthoudt maakt dat je lichaam andere dingen moet doen. Voetje voor voetje lopen op de vlakke grond is immers ook anders dan op een evenwichtsbalk. Voor degenen die zichzelf uit willen dagen zijn er daarom de wapenvormen toegevoegd aan ons aanbod. We werken in deze lessen met wapens die redelijk kort op het lichaam gedragen kunnen worden, zoals dolk, kort zwaard en de waaier. Deze laatste wordt wellicht als uiting van sierlijkheid gezien, maar kan met name ook gebruikt worden als slagwapen. De beweringen die we maken in de lessen variëren van langzaam en vloeiend tot vlug en snel. Met name partneroefeningen maken deze vorm interactief en speels om te doen.

Door met langere wapens te werken is het gewicht waar je mee te maken hebt groter. Dat vereist meer spierkracht. Daarnaast vraagt een wapen wat je op afstand houdt van je lichaam ook meer balans en stevigheid vanwege de hefboomwerking. Dit maakt dat je lichaam steeds opnieuw bewust gestabiliseerd mag worden zodat je stevig kunt staan. Het vasthouden van een wapen met één of twee handen verandert al de wijze waarop je staat en de kracht die je gebruikt. Daarnaast is met een langer wapen de afstand tot je tegenstander groter waardoor je op andere wijze communiceert. Je autonome zenuwstelsel reageert minder vijandig wanneer iemand niet rechtstreeks in je persoonlijke ruimte staat. Het fysieke gevaar is echter net zo goed aanwezig waardoor je merkt dat de aandacht vooral naar de bewegingen van de ander uit zal gaan. Je leert letterlijk communiceren met hetgeen je in je handen hebt en soepel afstemmen op de bewegingen van de ander. 

Trainer: Mark
Lestijd beginners: dinsdag 19.15 uur
Lestijd gevorderden: donderdag 19.15 uur
Lestijd kleine wapens: donderdag 20.30 uur